5 Magische zinnen bij frustratie en driftbuien peuter

Het brein van jonge kinderen zit complex in elkaar. Wat zouden we als ouders en opvoeders graag even kijken wat er allemaal in dat koppie afspeelt. Een ding is in elk geval zeker. Een kind vindt het fijn om zich begrepen en veilig te voelen. Vooral tijdens een driftbui of een ongelukje. Hier volgen 5 zinnen die in bepaalde situaties als magie werken op het gedrag van jouw soms emotionele kleine mensje. Ze zijn allemaal afkomstig van Psycholoog Dr. Becky Kennedy, een kei op het gebied van Positief opvoeden.

"Oeps, dit was niet de bedoeling hè"

Stel, je zit aan tafel en je zoontje stoot per ongeluk zijn glas water over jouw telefoon. Heel vervelend, niet waar? Waarom kan hij niet gewoon een slok nemen en daarna zijn glas op tafel zetten, in plaats van ermee te spelen. Het is voor de hand liggend om geïrriteerd of boos te reageren. Maar je zou ook kunnen zeggen, "Oeps, dat was niet de bedoeling hè?". Hij knoeit zijn water namelijk niet expres over jouw telefoon en om heel eerlijk te zijn, zoiets is jou wellicht ooit ook zelf eens overkomen. Hoe fijn zou het zijn als de ander daarop niet meteen boos wordt, maar een dergelijke empathische reactie geeft?

"Ik ben er voor je. Je bent niet alleen. We gaan hier samen uitkomen."

Driftbuien. Het ene kind heeft ze vaker dan het andere kind, maar het is heel normaal en zelfs gezond om ze te hebben. Soms weet je als ouders maar moeilijk om erop te reageren omdat zelfs jouw kind op dat moment even niet weet wat het wil. Waar het in zo'n crisis op neer komt, naast jouw rustige stem en een flinke dosis geduld? Niets meer dan liefde en er gewoon voor ze te zijn. Probeer deze bovenstaande zin eens op een kalme stem en op ooghoogte te zeggen en eventueel te herhalen. Merk je iets aan hun reactie erop?

"Het is oké om je gefrustreerd te voelen. Ik ben er voor je. Probeer het anders nog een keer als je voelt dat je er klaar voor bent."

Stel, je kindje is lekker aan het knutselen en krijgt het potje Play Doh niet open of krijgt zijn aanhangwagen niet achter op zijn speelgoedautootje: "Ik kan dit niet!" Het is heel aanlokkelijk om meteen in te grijpen door te zeggen: "Kom maar, ik doe het wel voor je.". Probeer echter steun te geven zonder het direct op te lossen. Als we kinderen laten zien dat we niet bang zijn voor frustratie, dan leren onze kinderen dit oncomfortabele leerproces te accepteren.

Een kind zijn is soms knap lastig omdat je simpelweg nog niet alles kan. Het is niet makkelijk om heel vaak iets te willen, maar het nog niet kan omdat het nog te moeilijk is. Tegelijkertijd zien zij volwassenen dat zelfde klusjes zonder blikken of blozen klaren. Verplaats je eens in de schoenen van je kindje en bedenk eens wat ze je allemaal al met gemak zien doen dat zij nog niet kunnen. Tandpasta op je tandenborstel zetten. Een staart maken. Aankleden. Een
smoothie maken of eitje bakken. Rond 8.00u 's ochtends kunnen dat alleen al zo'n 10 dingen zijn. Het beste wat we kunnen doen als ouders is dat gevoel van frustratie normaliseren. We kunnen uitleggen wat dat woord 'frustratie' betekent. We kunnen uitleggen dat het gevoel van frustratie vaak hoort bij het leerproces, geen vijand van succes. Leer je kind als het kalm is dat iedereen, echt iedereen zich soms gefrustreerd voelt als ze iets nieuws proberen. Als je je gefrustreerd voelt is dat eigenlijk je lichaam dat ons vertelt dat we iets doen wat we belangrijk vinden, maar het nóg niet onder de knie hebben.

Deel vervolgens iets waardoor jij je vandaag of recentelijk ook gefrustreerd over voelde. Wat een gevoel beter te tolereren maakt? Als de ander naast ons zit en er gewoon, is. Dit kunnen dan bijvoorbeeld de woorden zijn: "
Het is oké om je gefrustreerd te voelen. Ik ben er voor je". Bied je kleine daarna een idee aan waarbij je het kind het idee geeft dat jij gelooft dat hij het in zijn mars heeft en goed genoeg is om dit proces met dit frustrerende gevoel aan te gaan en opnieuw aan een taak te beginnen. Dit kan bijvoorbeeld met de woorden: "Probeer het anders nog een keer als je voelt dat je er klaar voor bent. Jij voelt aan wanneer dat is. Ik vertrouw jou.".

"Wat je nu doet vind ik niet leuk. Kun je daar alsjeblieft mee ophouden?"

Het is heel gemakkelijk om te zeggen dat je kind niet lief is als hij/zij even iets stouts doet. Je kind is echter nog steeds even lief, alleen het gedrag dat je kind op dat moment vertoont is even niet zo leuk. Het verandert niets aan de 'status' van de liefde voor jouw kind. Stel, je peuter is boos en wil je slaan. Deze primitieve reactie is voor deze leeftijd en hun brein dat nog flink aan het ontwikkelen is, moeilijk te controleren. In plaats van straf, een time-out te geven of te zeggen, "Niet slaan, je bent stout!", probeer deze zin eens uit: "Wat je nu doet vindt mama niet leuk. Kun je daar alsjeblieft mee ophouden?". Deze reactie gaat heel concreet over het gedrag wat er wordt vertoond en is veel duidelijker voor je peuter.

"Je bent een lieve meid. Je hebt het nu gewoon even heel moeilijk. Ik ben er voor je, je staat er niet alleen voor."

Stel je eens voor. Je hebt een stressvolle dag op je werk gehad. Je bent moe en je hebt hoofdpijn, maar de kids hebben honger. Je moet nog even gauw bedenken wat je op tafel tovert voor het avondeten, want je schoonouders komen op bezoek. Tot overmaat van ramp, zie je dat de hond jouw nieuwe mooie lamp heeft aangevreten. De bom barst en jij geeft je partner een flinke sneer, omdat hij wel even lekker op de bank ploft om bij te komen. Hoe zou je willen dat jouw wederhelft op dat moment reageert? Je partner is waarschijnlijk geneigd om te zeggen dat je even niet zo moet zeuren en zo van de bank komt. Maar zou het niet te gek zijn als jouw liefje zou zeggen: "Je bent een lieve vrouw. Je hebt het nu gewoon even heel moeilijk. Ik ben er voor je, je staat er niet alleen voor." Voor kinderen is dat niet anders.

Er gebeurt een hoop in het leven van een jong kind waarover wij als volwassenen bagatelliserende gedachten kunnen hebben. Een beetje meer begrip doet echter wonderen. Niet alleen naar kinderen, maar naar iedereen in jouw omgeving inclusief meer begrip en acceptatie voor jezelf met jouw eigen strijden en gevoelens.

Heb je deze magische zinnen al eens toegepast in het dagelijks leven? Laat vooral weten hoe jouw kind erop reageerde en hoe jullie dit (beiden) ervaarden.  We zijn enorm benieuwd!
Op zoek naar meer van dit soort handvaten? Volg dan vooral
Dr. Becky Kennedy en leer meer via haar Good Inside podcast en nieuwsbrief.

Klik hier voor meer tips. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief. 


Volg ons via Facebook en Instagram.


Dit prentenboek is een effectief hulpmiddel voor een Positieve Mindset bij jonge kinderen van 0-10 jaar.



stress, stress symptomen, stress verminderen
29 mrt., 2024
Ontdek stress symptomen en leer hoe stress te verminderen bij zowel volwassenen als kinderen. Bekijk deze essentiële gids voor een gezonder en stressvrij leven.
kinderseries
20 mrt., 2024
Ontdek 5 fantastische kinderseries die plezier en educatie combineren. Belangrijk voor een positieve kijkervaring en gezonde mentale ontwikkeling.
relatietherapie, boeken voor relatie, boeken betere relatie
18 mrt., 2024
Ontdek 5 must-read boeken voor een betere relatie zonder relatietherapie. Praktische inspiratie voor het verbeteren van communicatie, verbinding en intimiteit.
Show More

Deel dit artikel gemakkelijk via:

stress, stress symptomen, stress verminderen
29 mrt., 2024
Ontdek stress symptomen en leer hoe stress te verminderen bij zowel volwassenen als kinderen. Bekijk deze essentiële gids voor een gezonder en stressvrij leven.
kinderseries
20 mrt., 2024
Ontdek 5 fantastische kinderseries die plezier en educatie combineren. Belangrijk voor een positieve kijkervaring en gezonde mentale ontwikkeling.
relatietherapie, boeken voor relatie, boeken betere relatie
18 mrt., 2024
Ontdek 5 must-read boeken voor een betere relatie zonder relatietherapie. Praktische inspiratie voor het verbeteren van communicatie, verbinding en intimiteit.
Share by: