Zo bevorder je het zelfvertrouwen van je kind over het uiterlijk

Zelfvertrouwen is het product van wat onze innerlijke stem ons vertelt. Het vergroten van het zelfvertrouwen van een kind (of volwassene) over hun uiterlijk is echter geen kwestie van simpelweg complimenten geven over hoe ze eruitzien. In feite kan dit zelfs contraproductief zijn. Dus, wat is de juiste aanpak? In dit artikel zullen we de praktische strategieën van de bekende Psycholoog Dr. Becky  verkennen, die je kunt toepassen om je kind te helpen zich van binnenuit waardevol te voelen. We zullen ook onderzoeken hoe je op een bewuste manier kunt omgaan met de schoonheidsidealen in hun omgeving en op sociale media. Lees verder om te ontdekken hoe je een positieve invloed kunt uitoefenen op het zelfbeeld van je kind en hen kunt helpen gedijen in een wereld waar zelfvertrouwen van onschatbare waarde is.

Geen complimenten over het uiterlijk, maar over het innerlijk voor meer zelfvertrouwen

Zelfverzekerdheid over je lichaam en van top tot teen trots op jezelf zijn word je niet als je je goed voelt over je uiterlijk. Ook niet door complimenten van een ander over hoe je eruit ziet zoals: "Je ziet er zo schattig uit." of "Je ziet er mooi uit." Deze kun je dus eigenlijk het beste achterwege maken. Sterker nog, het maakt je zelfs onzekerder over je uiterlijk. Wellicht de verklaring waarom veelgeprezen modellen aangeven onzeker over hun uiterlijk te zijn. Body confidence en zelfvertrouwen krijg je juist als je focust op de persoon van binnen. We worden zelfverzekerd over ons uiterlijk van binnenuit. Niet van buitenuit. Dit klinkt ironisch, vind je niet?

Je zegt natuurlijk geen negatieve dingen over het uiterlijk, dat werkt wel averechts, maar jonge kinderen (in normale situaties) voelen zich van nature al goed van binnen. Ze voelen zich gezien en ze voelen zich verbonden met jou. Hun gevoelens en hun gedachten zijn deel van hun "huis", dat hun lichaam is. Het is een
goed en waardevol huis. Tot de invloed van buitenaf om de hoek komt kijken en hun overtuigingen ook hun waarheid kunnen worden.

Hoe meer je als gezin focust op het uiterlijk, des te lager het zelfvertrouwen van het kind zal zijn

De reden? Omdat ze zich over het algemeen meer gedwongen voelen om er zo mooi uit te blijven zien. Door bijvoorbeeld altijd leuke kleren te moeten dragen of dat hun haar altijd piekfijn in orde moet zitten. Ze voelen dat ze dingen in stand moeten houden omdat ze anders minder geprezen zullen worden.

Praktische voorbeelden: Hoe help je een kind zich van binnenuit waardig te voelen?

Oké, minder focus op uiterlijk dus. Lastig, want we doen het bijna automatisch. Zeg bijvoorbeeld: "Oh wat heb je een coole outfit samen gesteld. Vertel eens, hoe kwam je hierop?".
Het biedt interesse over het uiterlijk, maar laat veel meer zeggen over het kind onder die outfit.
In plaats van, "Je ziet er leuk uit in de rok en met dat t-shirt", wat meer zegt over die rok en dat t-shirt dan over het kind en hoe het vanbinnen is. Je zelfverzekerd voelen over je uiterlijk word je als je je van binnen ziet dat je van waarde bent.

Kinderen nemen een groots voorbeeld aan hoe jij als ouder hiermee omgaat.
Wat jij tegen anderen zegt en hoe jij over jezelf praat is van belang. Je kunt bijvoorbeeld al beginnen door eens te zeggen over jezelf als je bent aangekleed: "Kijk eens hoe mooi ik eruit zie!". Terwijl je niet bent opgemaakt of eruit ziet alsof je uitgaat. Deze kleine verandering kan al impact maken. Probeer ook niet te praten over hoeveel je bent afgevallen, over dat je buik slanker lijkt of over je gewicht.

Minimaliseer opmerkingen over je eigen uiterlijk

Probeer minder met je eigen uiterlijk bezig te zijn. Praat in het bijzijn van jouw kind bijvoorbeeld over een leuk project op je werk waar je zo trots op bent omdat je er zo goed je best op doet. Of dat je zo'n interessant gesprek hebt gehad met een vriendin en dat je daar zoveel van geleerd hebt en dat je veel plezier hebt gehad. Kinderen leren hun eigenwaarde niet alleen te waarderen door ze bepaalde dingen te zeggen, maar vooral van wat ze jou zelf zien doen en hoe jij over jezelf praat (tegen anderen). Als dat gaat over je innerlijk en jouw kwaliteiten leer je ze zelf ook meer naar hun innerlijk en kwaliteiten te kijken.

De invloed van de omgeving (social media, tv, vriendjes etc.) op het zelfvertrouwen

We hebben nu eenmaal geen controle over wat onze kinderen zien en horen. Waar we wel controle over hebben is hoe we onze kinderen kunnen voorbereiden om actief informatie te absorberen in plaats van het op een hersenloze of automatische manier informatie taan te nemen. Hiermee bieden we onze kinderen meer weerbaarheid om later een sterkere mentale gezondheid te hebben.

Als je iets op de radio of tv hoort, zou je met
dissonantie kunnen reageren, bijvoorbeeld een nieuwsgierige "Hmm". Door op een nieuwsgierige toon "Hmm" te zeggen en even te pauzeren, laten we zien dat we niet meteen iets als waarheid opvatten, maar er even over nadenken en een eigen mening over iets proberen te vormen en je misschien zelfs af te vragen over zaken.

Een praktisch voorbeeld: Je zoon staat in de spiegel naar zichzelf te kijken en zegt dat hij dunne beentjes heeft. Met deze reactie kunnen we dissonantie aanleren. "Hmm, vertel er eens wat meer over." Of, "Hmm, ik ben blij dat je erover begint met mij." En dan: "Eens kijken of ik het goed begrijp. Je keek in de spiegel en je zag je benen en er was iets met je benen wat je niet helemaal lekker zat. Ga door, het is zo belangrijk dat we hierover praten." Je kind zegt dan bijvoorbeeld: "Ik wou dat ze groter waren en dat ze gespierd waren. Ik zie er niet mooi uit.". Je kunt doorgaan met dissonantie door te zeggen: "Hmm het lijkt erop dat je ergens hebt geleerd dat gespierdere benen, beter zijn dan dunne benen. Is dat zo? Is dit voor iedereen van toepassing?" Actief betrokken zijn en een beetje een naïeve houding aannemen en vragen stellen kan helpen om hun eigen gedachten beter te begrijpen. In plaats van meteen te zeggen: "Nee joh, jouw benen zijn perfect en je bent hartstikke mooi.".

Het herkennen van de gedachten die verontrustende gevoelens met zich meebrengen

Je goed voelen over jezelf en je lichaam betekent niet dat je je elke dag goed moet voelen over je uiterlijk. Wat er toe doet voor je zelfvertrouwen en mentale gezondheid is het herkennen van de gedachten die deze verontrustende gevoelens met zich meebrengen. Als we dit herkennen dan worden deze gevoelens deel van deze ervaring, in plaats van dat deze gevoelens onze opvatting worden en ons helemaal op vreet en je ineens een persoon bent van wie je niet houdt. Hiermee bouw je Mindfulness op en geeft kinderen inzicht hoe hun gedachten werken in plaats van dat deze gedachten hun helemaal overneemt.

Maak verbinding met je kind voor meer zelfvertrouwen

Stel, je dochter komt naar je toe en klaagt bijvoorbeeld over haar pluizerige haren, start dan allereerst met nieuwsgierigheid en biedt niet meteen een oplossing aan. Want als je een oplossing aanbiedt door te zeggen dat je naar de winkel gaat om een haarproduct te halen, horen kinderen eigenlijk de boodschap, dat er inderdaad iets mis was met het haar, dat wij als ouder dit ook een "probleem" vinden dat nodig moet worden opgelost. Nu zeg je dit uiteraard niet, maar kinderen vragen zich van nature meer af die diep van binnen spelen en vaak terug komen op, "Ben ik goed genoeg." of "Ben ik lief.". Voor hun komt een snelle oplossing van het kopen van het haarproduct over als: "Ja, je haar is inderdaad niet fantastisch en jij bent ook niet fantastisch.". Dat is uiteraard verre van de bedoeling.

Hoe je hiermee omgaat is wat later
hun innerlijke stem kan worden. Tegelijkertijd willen we ook een luisterend oor geven en praktisch zijn. Dit kunnen we weer doen door de verbinding te maken en verder te vragen. Bijvoorbeeld: "Ik ben zo blij dat je hiermee naar me komt." Hiermee leid je de focus direct weg over het uiterlijk, maar op de verbinding. "Iedereen in de wereld heeft gevoelens over hun zelf. Over hun haren of hoe ze eruit ziet. Ik ben zo blij dat je deze gevoelens belangrijk genoeg vindt om er met me over te praten." Hiermee geef je ze direct zelfvertrouwen over iets dat niet bijdraagt aan haar haren of uiterlijk.

Jouw vragen worden hun innerlijke stem

Stel daarna op een rustige en luchtige toon en met lange tussenpauzes enkele (niet allemaal tegelijk) van deze vragen. Bijvoorbeeld: "Wat betekent piekerig haar eigenlijk? Hoe heb je geleerd dat piekerig haar slecht is, heb je dat gelezen of gehoord? Heb je foto's gezien en zag je dat deze mensen misschien geen piekerig haar hadden? Wat is eigenlijk het tegenovergestelde van piekerig? Ohh glad. Aha, dus als piekerig slecht is en glad haar goed is. Is dat zo bij iedereen? Stel, ik heb glad haar en ik kom een keer thuis met piekerig haar. Ben ik dan niet meer mooi? Als ik dan weer iets in mijn haar smeer en het glad wordt, ben ik dan wel weer mooi? Als ik 3 dagen lang glad haar heb, ben ik dan weer mooi? Of is dat pas bij of 7 dagen?"

We stellen vragen en analyseren zo gedachten. Want we willen dat je zoon of dochter zichzelf deze vragen ook gaat stellen als ze later met dit soort dingen te maken heeft. Vragen stellen is dissonantie creëren en jezelf
beschermen tegen schoonheidsidealen die van buitenaf worden geschetst. Je laat je kind ook zien dat jij die zogenaamde schoonheidsidealen niet zomaar aanneemt. Wat als je kind, ondanks al die vragen en inzichten, toch blijft pushen om toch een bepaald haarproduct te kopen? Er is geen wedstrijd verloren om het toch te kopen als oplossing op dit "probleem". Maar zeg daarbij wel duidelijk: "Oké ik koop het voor je omdat je het echt graag wil hebben, maar onthoud alsjeblieft dat je mooi en belangrijk bent om wie je bent van binnen, in jouw hartje. Hoe je haar er ook uit ziet, je bent datzelfde mooie meisje, ik hou van jou."

Conclusie

Ga bewust om met onze gedachten en informatie dat je tot je neemt. Pauzeer, uit jouw nieuwsgierigheid en stel vragen waarvan je wil dat ze zichzelf zouden stellen als ze later groter zijn. Ga met deze gedachten aan de slag en accepteer ze niet meteen als waarheid. Een snelle oplossingen kan een bevestiging zijn en een problemen vereeuwigen in plaats van ze verbeteren en kinderen daardoor onzeker maken. Het zelfvertrouwen over het uiterlijk vergroten, begint van binnen.

Wil je de hele Engelstalige podcast van Dr. Becky over het zelfvertrouwen van je kind over zijn of haar uiterlijk beluisteren? Klik dan hier.

Klik hier voor meer tips. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief. 


Volg ons via Facebook en Instagram.


Dit prentenboek is een effectief hulpmiddel voor een Positieve Mindset bij jonge kinderen van 0-10 jaar.



stress, stress symptomen, stress verminderen
29 mrt., 2024
Ontdek stress symptomen en leer hoe stress te verminderen bij zowel volwassenen als kinderen. Bekijk deze essentiële gids voor een gezonder en stressvrij leven.
kinderseries
20 mrt., 2024
Ontdek 5 fantastische kinderseries die plezier en educatie combineren. Belangrijk voor een positieve kijkervaring en gezonde mentale ontwikkeling.
relatietherapie, boeken voor relatie, boeken betere relatie
18 mrt., 2024
Ontdek 5 must-read boeken voor een betere relatie zonder relatietherapie. Praktische inspiratie voor het verbeteren van communicatie, verbinding en intimiteit.
Show More

Deel dit artikel gemakkelijk via:

stress, stress symptomen, stress verminderen
29 mrt., 2024
Ontdek stress symptomen en leer hoe stress te verminderen bij zowel volwassenen als kinderen. Bekijk deze essentiële gids voor een gezonder en stressvrij leven.
kinderseries
20 mrt., 2024
Ontdek 5 fantastische kinderseries die plezier en educatie combineren. Belangrijk voor een positieve kijkervaring en gezonde mentale ontwikkeling.
relatietherapie, boeken voor relatie, boeken betere relatie
18 mrt., 2024
Ontdek 5 must-read boeken voor een betere relatie zonder relatietherapie. Praktische inspiratie voor het verbeteren van communicatie, verbinding en intimiteit.
Share by: