Waarom 'goed gedaan' onbedoeld geen handig compliment is

Het is een veelvoorkomende reflex voor ouders en verzorgers: we overladen onze kinderen met "Goed zo!" en "Mooi gedaan!" We geloven dat we op deze manier hun zelfvertrouwen een positieve boost geven. Maar is dit wel de meest effectieve benadering? Opvoedexperts stellen van niet.


In dit artikel zullen we dieper ingaan op de
kunst van het complimenteren, vooral als het gaat om kinderen. We zullen onderzoeken waarom het 'goed gedaan' compliment, dat vaak onbedoeld wordt gebruikt, niet altijd het gewenste effect heeft. Maar we bieden ook inzicht in hoe je zinvolle, doordachte complimenten kunt geven die de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van kinderen daadwerkelijk kunnen bevorderen. Laten we samen de wereld van complimenten verkennen, begrijpen waarom de manier waarop we ze geven van belang is, en ontdekken hoe we kinderen kunnen ondersteunen op hun pad naar zelfwaardering en succesvolle groei.

Resultaatgerichte complimenten vs. Procesgerichte complimenten

Door positief gedrag te bemoedigen in plaats van op negatief gedrag te focussen geniet de voorkeur. Complimenten zijn fijn om te geven en om te ontvangen en wil je je kind op een fijne wijze stimuleren dan werkt prijzen beter dan straffen. Je hebt twee verschillende typen complimentjes:

Resultaatgerichte complimenten, zoals:

  • Wat een mooie tekening
  • Goed zo je hebt een 10 gehaald
  • Wat heb je veel doelpunten gescoord
  • Goed gedaan kanjer
  • Wat ben je slim


 Procesgerichte complimenten, zoals:

  • Wat heb je daar goed je best op gedaan
  • Ik kan zien dat jij flink geoefend hebt
  • Hoe heb je dat resultaat behaald?
  • Ik hou ervan om te zien dat je zoveel plezier hebt
  • Jouw tekening heeft veel lijnen, bochten en pieken, net zoals een achtbaan


Focus op het plezier en vier hoe het proces is gegaan

Met een compliment geef je de ander feedback. Focus niet op het resultaat, maar probeer hierbij de inspanning benadrukken. Het is handig als je hierbij zo specifiek mogelijk bent. Het geven van goede complimenten is best moeilijk omdat je als het ware eerst ontleed waarom en hoe een bepaald resultaat is behaald. Niet alleen in de opvoeding bij kinderen, overal, inclusief op de werkvloer met volwassenen werken complimenten gericht op het proces beter dan op het resultaat.

Enkele voorbeelden van duidelijke feedback en complimenten in de praktijk:

  • De kinderen zijn net klaar met het opruimen van de hockeyballen en verzamelen in het goal. De hockeytrainer deelt enthousiast: "Hey meiden, wat fijn dat jullie allemaal de ballen meteen gingen opruimen toen ik erom vroeg. Ik heb zelfs gezien dat sommige kinderen elkaar hielpen omdat er een paar ballen moeilijk te pakken waren omdat ze over het hek zijn gevlogen. En Sophie en Emma hebben samen de die zware tas met ballen naar de goal gebracht. High Five voor deze een goede samenwerking meiden. Hierdoor ging het opruimen heel snel en nu hebben we nog even tijd voor een partijtje!”
  • Je zoon heeft een hele hoge blokken toren gebouwd en toont het vol trots aan z'n moeder. Zijn moeder zegt blij: "Wow Sem, ik zag hoe moeilijk je het vond om die kleine blokjes zo voorzichtig op elkaar te stapelen. De toren is een keer omgevallen, maar jij gaf niet op en nu is het je gelukt om zo'n hoge toren te bouwen. Wat heb je hier goed je best op gedaan zeg! Hoe voel je je nu het je eindelijk is gelukt?

Het is niet altijd nodig om ergens je goedkeuring op te geven

Door kinderen niet te oordelen (positief of negatief) geef je ze de vrijheid om te voelen hoe ze zich willen voelen na een activiteit. Misschien voelen wij ons heel anders dan het kind zich voelt na het behalen van een bepaald resultaat. Zonder een oordeel te geven gaat het niet meteen over jij je er als opvoeder over voelt. Bijvoorbeeld:

  • Hoe kwam je erop om dit te tekenen? Vertel eens wat meer over deze tekening?
  • Ik kon zien hoeveel plezier je had tijdens het voetballen.

Zelfinzicht en zelfvertrouwen

Het doel van het delen van deze kennis over complimentjes is niet om de Goed zo's te elimineren, maar om het kind en het proces tijdens de prestatie op te merken. Want elke keer als we dit doen bemoedigen we kinderen meer inzicht over hunzelf te geven en om dus meer naar binnen te kijken om zichzelf oprecht goed genoeg te kunnen voelen en niet steeds te zoeken naar validatie van anderen.


Wat je kunt zeggen als er om jouw mening wordt gevraagd? Positief opvoeden goeroe Dr. Becky verwoord dit behulpzaam in een voorbeeld: "Of ik het mooi vind? Hmm, moeilijke vraag. Vertel eens, wat vind jij ervan vindt. Wat jij vindt van jouw werk is het belangrijkste lieverd.".

Zelfvertrouwen krijg je niet door te horen wat anderen voor moois over je zeggen, maar door wat jouw innerlijke stem je vertelt. Je goed genoeg voelen doe je pas als je je diep van binnen ook echt goed genoeg voelt.

Klik hier voor meer tips. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief. 


Volg ons via Facebook en Instagram.


Dit prentenboek is een effectief hulpmiddel voor een Positieve Mindset bij jonge kinderen van 0-10 jaar.



stress, stress symptomen, stress verminderen
29 mrt., 2024
Ontdek stress symptomen en leer hoe stress te verminderen bij zowel volwassenen als kinderen. Bekijk deze essentiële gids voor een gezonder en stressvrij leven.
kinderseries
20 mrt., 2024
Ontdek 5 fantastische kinderseries die plezier en educatie combineren. Belangrijk voor een positieve kijkervaring en gezonde mentale ontwikkeling.
relatietherapie, boeken voor relatie, boeken betere relatie
18 mrt., 2024
Ontdek 5 must-read boeken voor een betere relatie zonder relatietherapie. Praktische inspiratie voor het verbeteren van communicatie, verbinding en intimiteit.
Show More

Deel dit artikel gemakkelijk via:

stress, stress symptomen, stress verminderen
29 mrt., 2024
Ontdek stress symptomen en leer hoe stress te verminderen bij zowel volwassenen als kinderen. Bekijk deze essentiële gids voor een gezonder en stressvrij leven.
kinderseries
20 mrt., 2024
Ontdek 5 fantastische kinderseries die plezier en educatie combineren. Belangrijk voor een positieve kijkervaring en gezonde mentale ontwikkeling.
relatietherapie, boeken voor relatie, boeken betere relatie
18 mrt., 2024
Ontdek 5 must-read boeken voor een betere relatie zonder relatietherapie. Praktische inspiratie voor het verbeteren van communicatie, verbinding en intimiteit.
Share by: