Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.
Voor veel gezinnen vormen de zogenaamde 'gezellige maaltijden samen' vaak een behoorlijke uitdaging. Het kan een hele klus zijn met kieskeurige eters die hun neus optrekken voor groenten, drukte aan tafel die elke poging tot een rustige maaltijd lijkt te verstoren, en schermen die om de aandacht schreeuwen van jong en oud. Het lijkt soms wel een recept voor een niet al te ontspannen eetervaring. Maar is het mogelijk om van deze eetmomenten toch een fijne en ongedwongen tijd te maken, zelfs met een kieskeurig kind aan tafel?
In dit artikel delen we 5 waardevolle tips over
gezond eten met kinderen en bespreken we het fenomeen monkey platter en geven we je
monkey platter voorbeelden, zodat je gezinsmaaltijden in een gezellige, stressvrije gelegenheid kunt veranderen. Lees verder om te ontdekken hoe je van de eetmomenten met je kinderen kunt genieten en tegelijkertijd gezond eten bij kinderen kunt bevorderen.
Eten, snacks, desserts en maaltijden zijn soms ingewikkelde zaken. Misschien ook omdat ze veelal bij ons zelf gevoelens oproepen. Als het gaat om het voeden van onze kinderen, koppelen we vaak ons 'goede ouderschap' aan het 'goed of gezond eten' van onze kinderen. We hebben daarnaast het gevoel dat als een kind jouw eten afwijst, daarmee zij ons als ouders afwijzen, wat in geen enkel geval zo is. Probeer dit dus los te koppelen. Kieskeurig eten komt zo vaak voor, vooral onder peuters en kleuters, misschien zelfs bij adolescenten. Kies bij voorkeur altijd één "veilig" voedselwaar dat je kind over het algemeen lekker vindt. Op deze manier is de kans groter dat er iets dat het avondeten naar binnen gaat en haal je de druk er een beetje af.
Het is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van
gezonde eetpatronen
(en voor zelfregulering, zelfvertrouwen, instemming en nog veel meer) dat iedereen zijn werk doet en alleen zijn werk. Aldus
Ellyn Satter Institute.
Taak van de ouders bij het eten met kinderen:
Ouders beslissen welk voedsel er wordt aangeboden, waar het wordt aangeboden en wanneer het wordt aangeboden. Bied hierbij bij voorkeur altijd één "veilig" voedselwaar aan dat je kind over het algemeen lekker vindt.
Taak van de kinderen:
Kinderen beslissen of en hoeveel te eten van wat wordt aangeboden.
Voorbeeld 1:
Ouder: Diner is pasta, kip en cherrytomaten. Het wordt om 17.00 uur aan tafel geserveerd.
Kind: Eet alleen pasta.
Perfect! Iedereen voert zijn taak uit.
Voorbeeld 2:
Ouder: Diner is pasta, kip, cherrytomaten. Het wordt om 17.00 uur geserveerd aan de eettafel.
Kind: Eet alleen pasta.
Ouder: zegt dat het kind twee cherrytomaten moet eten voordat het na het eten tv kan kijken.
X Ouder neemt de taak van een kind over.
Voorbeeld 3:
Ouder: Diner is pasta, kip, cherrytomaten. Het wordt om 17.00 uur geserveerd aan de eettafel.
Kind: Eet alleen kip en wenst daarna een boterham.
Ouder: zegt dat dit oké is zodat het kind tenminste wat heeft gegeten.
X Kind neemt de taak van een ouder over.
Psycholoog
Dr. Becky is een kei in het geven van praktische voorbeelden. Samen met
Picky Eating Help geven zij (Engelstalige)
75-minute interactieve workshops op dit gebied. Uiteraard zijn er ook in Nederland goede pedagogen die je kunt inschakelen.
Als baby en dreumes zat je kind waarschijnlijk aan een vast schema van flesjes en hapjes. Nu ze wat groter zijn ben je wellicht minder bezig met een schema. Toch helpt dit om ervoor te zorgen dat de maaltijden succesvoller verlopen. Kinderen hebben
drie maaltijden en 0-3 tussendoortjes per dag
nodig, afhankelijk van het kind en de gezinssituatie. Door elke 2-4 uur een routine te geven voor kindermaaltijden en snacks, kan een grote bijdrage worden geleverd aan het verbeteren van kieskeurig eten.
Terug naar de baby en dreumes periode zat je waarschijnlijk ook rustiger aan tafel bij een maaltje. Al was het alleen vanwege de knoeiboel. Zittend eten helpt kieskeurige eters echter beter eten. Het is natuurlijk heel verleidelijk om een peuter achterna te zitten met een lepel, of een 7-jarige voor de tv te laten eten. Dergelijke benaderingen kunnen op korte termijn werken, maar op de lange termijn helpt het niet bij kieskeurig eten en een gezonde eetgewoonte te ontwikkelen. Zorg daarom naast regelmaat, ook voor eetgelegenheden waarbij kinderen
aan tafel zitten om te eten. Het helpt daarnaast verstikking te voorkomen en het kan kinderen ook helpen naar hun lichaam te luisteren, waardoor ze beter kunnen eten.
Een kind moet wel
10-15 keer iets proeven om uiteindelijk iets echt vies te vinden. Dat is de reden waar je de eerste babyhapjes, soms dagenlang hetzelfde aanbied. Neem ook dit weer over van de babytijd. Laat je ook na deze babytijd dus niet direct uit het veld slaan als je kind iets afslaat.
Gezond eten bij kinderen koppelen aan iets waar een kind om geeft, is een geweldige manier om hen te helpen begrijpen waarom ze een verscheidenheid aan voedsel eten.
Voorbeeld 1: Eieren kunnen je spieren sterker laten worden, zodat je je zware op afstand bestuurbare vrachtwagen beter zelf kunt tillen.
Voorbeeld 2: Wortels bevatten vitamine A waardoor we in het donker beter kunnen zien.
Voedzame dingen kun je overigens ook "verstoppen" in een pastasaus of een
groene smoothie.
"Eet nog 2 hapjes stamppot, dan krijg je daarna je toetje." Als we een toetje gebruiken om kinderen om te kopen om te eten, denken ze misschien dat een toetje beter is en het avondeten slechter. Chocola is geweldig, andijvie is vies, etc. Het toetje is op deze manier de prijs bij het avondeten met kinderen.
Overweeg om die reden een dessert te serveren bij het diner. Dit maakt het dessert en alle voedingsmiddelen gelijk. Als het serveren van een dessert bij het diner niet werkt voor je gezin, kan het ook worden aangeboden met ander voedsel tijdens het tussendoortje of andere maaltijden. Het belangrijkste om te onthouden is dat hoe het dessert ook wordt gepresenteerd, het niet gebonden mag zijn aan het eten van een bepaalde hoeveelheid van de maaltijd. Maak het toetje dus minder de kers op de taart bij het avondeten met kinderen
Wij zijn een groot fan van de monkey platter. Een monkey platter is een hapjes bord (met vakken) waarop je meerdere soorten voedsel legt. Hierdoor kan je kind zelf kiezen wat hij/zij wil eten en hoeveel. Vanuit die behoefte gaan ze vanzelf ongemerkt gevarieerd en beter eten. Je kunt het gebruiken voor het avondeten, maar ook als tussendoortje. De monkey platter is geschikt voor elk moment van de dag en jij kiest wat er op de monkey platter ligt en je kind je kiest wat en hoeveel hij/zij eet. En zo is de cirkel van taken voor ouder & kind aan tafel weer rond.
Je kunt een monkey platter ook meegeven naar school of er eentje voor jezelf maken en meenemen naar het werk. Een bento box of yumbox is hiervoor heel geschikt. Vul de 4-6 vakjes van je monkey platter op met rauwkost, fruit, een eitje of zelf kliekjes van de vorige dag. Je hoeft zo niet eens perse een boterham mee te geven.
De monkey platter er kan op heel verschillende manieren uit zien en op verschillende gelegenheden worden ingezet. Mocht je wat inspiratie nodig hebben volgen hier enkele monkey platter voorbeelden:
- Cherrytomaatjes
- Kipreepjes
- Mini krieltjes
- Doperwten
- Appel partjes
- Kwark
Leuke cocktailprikkers maken het geheel extra gezellig.
- Komkommer schijfjes
- Peer partjes
- Smeerkaasje
- Gekookt eitje
- Dadels
- Roggenbrood met appelstroop, banaan en rozijntjes
Een lief briefje van mama of papa erbij, of een
ondersteunde gedachte geeft het geheel nog een beetje extra warmte.
- Aardbeien
- Meloen partjes
- Gedroogde abrikozen
- Kleine koekjes zoals Smoeltjes
- Kaasblokjes
- Komkommer schijfjes
Leuke cocktailprikkers maken het geheel extra feestelijk
- Sinaasappel partjes
- Honing meloen partjes
- Gedroogde abrikozen
- Paprika chips
- Worteltjes
- Bitterballen
Leuke cocktailprikkers met de Nederlandse vlag maken het geheel extra patriottisch.
Eet smakelijk!
Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.