Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.
Het is een veelvoorkomende reflex voor ouders en verzorgers: we overladen onze kinderen met "Goed zo!" en "Mooi gedaan!" We geloven dat we op deze manier hun zelfvertrouwen een positieve boost geven. Maar is dit wel de meest effectieve benadering? Opvoedexperts stellen van niet.
In dit artikel zullen we dieper ingaan op de
kunst van het complimenteren, vooral als het gaat om kinderen. We zullen onderzoeken waarom het 'goed gedaan' compliment, dat vaak onbedoeld wordt gebruikt, niet altijd het gewenste effect heeft. Maar we bieden ook inzicht in hoe je zinvolle, doordachte complimenten kunt geven die de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van kinderen daadwerkelijk kunnen bevorderen. Laten we samen de wereld van complimenten verkennen, begrijpen waarom de manier waarop we ze geven van belang is, en ontdekken hoe we kinderen kunnen ondersteunen op hun pad naar zelfwaardering en succesvolle groei.
Door positief gedrag te bemoedigen in plaats van op negatief gedrag te focussen geniet de voorkeur. Complimenten zijn fijn om te geven en om te ontvangen en wil je je kind op een fijne wijze stimuleren dan werkt prijzen beter dan straffen. Je hebt twee verschillende typen complimentjes:
Resultaatgerichte complimenten, zoals:
Procesgerichte complimenten, zoals:
Met een compliment geef je de ander feedback.
Focus niet op het resultaat, maar probeer hierbij de inspanning benadrukken.
Het is handig als je hierbij zo specifiek mogelijk bent. Het geven van goede complimenten is best moeilijk omdat je als het ware eerst ontleed waarom en hoe een bepaald resultaat is behaald. Niet alleen in de
opvoeding bij kinderen, overal, inclusief op de werkvloer met volwassenen werken complimenten gericht op het proces beter dan op het resultaat.
Enkele voorbeelden van duidelijke feedback en complimenten in de praktijk:
Door kinderen niet te oordelen (positief of negatief) geef je ze de vrijheid om te voelen hoe ze zich willen voelen na een activiteit. Misschien voelen wij ons heel anders dan het kind zich voelt na het behalen van een bepaald resultaat. Zonder een oordeel te geven gaat het niet meteen over jij je er als opvoeder over voelt. Bijvoorbeeld:
Het doel van het delen van deze kennis over complimentjes is niet om de Goed zo's te elimineren, maar om het kind en het proces tijdens de prestatie op te merken. Want elke keer als we dit doen bemoedigen we kinderen meer inzicht over hunzelf te geven en om dus meer naar binnen te kijken om zichzelf oprecht goed genoeg te kunnen voelen en niet steeds te zoeken naar validatie van anderen.
Wat je kunt zeggen als er om jouw mening wordt gevraagd? Positief opvoeden goeroe
Dr. Becky
verwoord dit behulpzaam in een voorbeeld: "Of ik het mooi vind? Hmm, moeilijke vraag. Vertel eens, wat vind jij ervan vindt. Wat jij vindt van jouw werk is het belangrijkste lieverd.".
Zelfvertrouwen krijg je niet door te horen wat anderen voor moois over je zeggen, maar door wat jouw innerlijke stem je vertelt. Je goed genoeg voelen doe je pas als je je
diep van binnen ook echt goed genoeg voelt.
Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.