Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.
Jonge kinderen bezitten van nature een sterke intuïtie, een kostbaar kompas dat hen door het leven kan leiden. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat deze intuïtie behouden blijft en dat ze er later naar blijven luisteren? In dit artikel delen we waardevolle tips en inzichten om jonge geesten te inspireren om op hun intuïtie te vertrouwen en deze waardevolle eigenschap te ontwikkelen. Ontdek hoe je intuïtie bij kinderen kunt cultiveren en help hen om met vertrouwen en wijsheid door de wereld te navigeren.
Intuïtie is een ingeving, een vorm van direct weten, zonder dat dit beredeneerd is. Intuïtie wordt in de psychologie ook wel omschreven als impliciete ingevingen, als gevolg van bepaalde gedachtegangen en waarnemingen. In de filosofie wordt het begrip intuïtie gebruikt als aanduiding van pure, directe kennis die niet uit eerdere kennis kan worden afgeleid.
Intuïtie is een innerlijk gevoel
of een innerlijk weten dat we hebben zonder dat we ons bewust zijn van de reden erachter. Het is een vorm van direct begrip of inzicht die vaak optreedt zonder dat we rationeel nadenken of analyseren. Intuïtie kan ons begeleiden bij het nemen van beslissingen, het inschatten van situaties of mensen, en het vinden van oplossingen voor problemen, zelfs wanneer we niet over concrete informatie beschikken.
Bij kinderen manifesteert intuïtie zich vaak als een spontane reactie, een gevoel van vertrouwen of twijfel, of zelfs als buikgevoel. Het is belangrijk om de intuïtieve vermogens van kinderen te erkennen en te ondersteunen, omdat deze hen kunnen helpen bij het nemen van beslissingen en het navigeren door complexe situaties. Het intuïtie ontwikkelen bij kinderen omvat het aanmoedigen van zelfbewustzijn, het leren vertrouwen op hun gevoelens en het kweken van een open en empathische omgeving waarin ze zich vrij voelen om hun intuïtie te uiten en te onderzoeken.
Voor bijna alles geldt, een goed voorbeeld doet goed volgen. Bespreek intuïtie openlijk met je kind. Probeer uit te leggen wat het is. Laat zien dat het niet raar is om naar je gevoel te luisteren en plotselinge ingevingen niet te negeren.
Probeer de gevoelens van je kind niet te bagatelliseren door te zeggen: het doet geen pijn, je hoeft niet onzeker te zijn of je hoeft niet bang te zijn. Laat zien dat je ze begrijpt en laat je kind de baas zijn over hun eigen lichaam en persoon. Dwing ze niet om bijvoorbeeld een oom of vriendin een kus of te knuffel te geven als ze zich hier niet prettig bij voelen. Een high-five of gedag zwaaien is ook prima. Push je kind niet om te gaan spelen met andere kinderen in de speeltuin, als ze liever even de kat uit de boom kijken. Toon begrip voor dit soort gevoelens. Je kind is niet perse verlegen als ze niet met de "kudde" mee gaat of speelt. Je kind is eigenlijk juist zelfverzekerd omdat hij/zij luistert naar hun intuïtie.
Geef kinderen ook eens de kans om niks te doen. Probeer hun dag of week niet vol te plannen met clubjes, sport, huiswerkbegeleiding, schermtijd etc. Niets doen is voor kinderen
natuurlijke meditatie. 'Stilte tijd’ zorgt er namelijk voor dat je kindje weer even helemaal kan opladen en de hersenen resetten. Je kunt 'Stilte tijd’ inplannen op een vast moment, bijvoorbeeld vlak na het middageten.
Trek er samen eens op uit. Ga op avontuur in het bos of ontdek nieuwe plekjes in je woonplaats. Duik de natuur in, reis samen en vergroot de wereld van je kind. Laat zien wat er allemaal te beleven valt en leer ze hoe andere culturen eruit zien. Het verrijkt je leven en de kijk op het leven en dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen.
Laat kinderen zien dat je dingen doet met je volle aandacht. Dat wil zeggen, zonder telefoon in je hand of ander schermpje binnen handbereik. Probeer gedurende de dag volledige aandacht voor je kinderen te hebben en observeer ze. Geef al je zintuigen een bezigheid en probeer je kinderen hierin mee te nemen. Het kan ook een heel verbindende activiteit zijn. Een leuk (en simpel) spelletje om met de volle aandacht met je omgeving bezig te zijn en om in het moment te zijn is bijvoorbeeld Ik zie ik zie wat jij niet ziet of je kind geblinddoekt dingen laten proeven waarmee ze kunnen proeven, ruiken en voelen.
Een andere manier is door te vragen hoe de vibes zijn bij iemand of in een bepaalde situatie. Vraag wat belangrijk is voor kinderen en wat goed voelt? Wat ze willen doen, wat hun lijfje, buik, of hartje voelt en wat ze leuk vinden. Laat ze zien hoe keuzes voelen gebaseerd op wat goed voelt voor hen.
Intuïtie is een kostbaar geschenk dat kinderen van nature bezitten. Het koesteren en ontwikkelen ervan kan hen helpen om in de toekomst weloverwogen beslissingen te nemen en zelfvertrouwen op te bouwen. Door de tips en inzichten in dit artikel toe te passen, kun je een solide basis leggen voor de intuïtieve krachten van je kinderen. Blijf betrokken, blijf ondersteunend en laat hen weten dat hun innerlijke stem waardevol en de moeite waard is om te volgen. Zo helpen we de volgende generatie om hun intuïtie te omarmen en te vertrouwen terwijl ze opgroeien in een complexe wereld.
Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.