Emoties en de 90-seconden regel (van Jill Bolte Taylor)

Dr. Jill Bolte Taylor, de vooraanstaande hersenonderzoekster, onthulde een baanbrekende bevinding: emoties duren gemiddeld 90 seconden, vanaf hun opkomst tot ze ons lichaam verlaten. Als de grondlegger van deze theorie kan Dr. Jill Bolte Taylor helder uitleggen hoe je de kracht hebt om stress, angst en ongerustheid te transformeren in diepgaande vreugde en innerlijke rust. Ontdek meer over deze emotionele transformatie en bekijk ed informatieve video met uitleg onderaan het artikel.

Je BENT niet je emoties, je HEBT ze

Er is hele set van emoties die je kunt voelen. Boosheid, verdriet, blijheid, jaloezie, angst, kalmte, spijt of zelfmedelijden, zijn er een aantal van. Je creëert deze emoties zelf en je hebt ze. Je bent ze niet. Ze komen namelijk tevoorschijn door de gedachten die je hebt over een gebeurtenis, over jezelf of over een ander. Je maakt deze emoties zelf en je kunt ze zelf ook weer veranderen en achter je laten.

De 90-seconden regel

De chemische reactie van een emotie kun je achterlaten in anderhalve minuut. De fasen in de 90-seconden regel van Dr. Jill Bolte Taylor ziet er als volgt uit:

  1. Je hebt bepaalde gedachten
  2. Je voelt bepaalde emoties
  3. Je hebt een fysiologische reactie

Van de eerste stap, dat je ergens iets van vindt, tot de emotie die het opwelt en uiteindelijk de reactie die je lichaam daarop geeft, is in theorie na 90 seconden uit je lichaam/bloedstroom verdwenen. Je denkt misschien dat boosheid bijvoorbeeld, uren of misschien zelfs dagen kan blijven hangen, maar dat komt dan omdat je in je gedachten de situatie weer terug haalt en de drie stappen keer op keer opnieuw beleeft.


Dr. Jill Bolte Taylor raadt aan deze emoties zoals angst, stress en agressie niet te beleven, maar te observeren. De volgende keer als je voelt dat (negatieve) emoties een fysiologische reactie geven, probeer eens na te gaan hoe dit komt en wat je precies voelt. Dit doe je door jezelf vragen te stellen (en er geen gedachten op los laat, zoals gewenst of ongewenst, goed of slecht, etc.):

  • Wat voel ik? (Prentenboek Het Kleurenmonster kan kinderen hiermee ook helpen)
  • Hoe komt het dat je bepaalde gedachten hebt?
  • Waardoor word jij getriggerd?
  • Hoe reactief ben je?
  • Hoe reageert je lichaam hierop? (zweethanden, kaken op elkaar, hogere hartslag etc.)
  • Hoeveel kun je hebben, voordat je bepaalde fysiologische dingen voelt?
  • Hoe snel kun je je weer herstellen?


Observeer die 90 seconden. Met neuroplasticiteit die jouw hersencellen hebben, kun jij je hersenen trainen om je niet vast te houden aan bepaalde negatieve emoties en emotionele reacties. Na 90 seconden kun je je weer neutraal voelen. Je kunt jezelf eventueel ook timen alszijnde experiment.

De theorie achter de 90-seconden regel: linker- en rechter hersenhelft

Dr. Jill Bolte Taylor stelt dat beide hersenhelften in totaal vier karakters hebben.
Links: 1. Hoog cognitief denken (die zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld kunt plannen en weet dat jij, jij bent en dat jouw bril niet jou is etc.) en 2. emoties uit ons verleden (die geeft vaak waarschuwingen af).

Rechts: 3. Hier en nu (nieuwsgierig, enthousiast en niet veroordelend zoals je linkerhersenhelft) en 4, het vermogen om in het moment te zijn (het kunnen verbinden met iets dat groter is dan onszelf).

De karakters in de linkerhersenhelft kunnen zorgen voor stress, angst en ongerustheid. De karakters in de rechterhersenhelft kunnen zorgen voor gevoelens van vreugde en diepe innerlijke vrede.

Hoe geef je de rechterhersenhelft meer aandacht en reset je jouw emotionele brein (amygdala)

Jij hebt de keuze of je meer in het hier en nu wilt zijn met je gedachten (rechterhersenhelft). Of terug terug te gaan naar wat er gisteren of vanochtend is gebeurt (linkerhersenhelft). Onze hersenen bestaan uit cellen en alles wat wij kunnen, kunnen wij door die cellen. Dat wij negatieve emoties kunnen voelen, komt ook door die cellen in onze hersenen. De amygdala (je emotionele brein) is een belangrijke plek in onze hersenen. Hier wordt bepaald of iets herkenbaar aanvoelt en je rust geeft, of juist niet. De belangrijkste functie van de amygdala is dus het ervaren, verwerken en aansturen van uiteenlopende emoties. Wij mensen gaan met onze gevoelens aan de haal en als we onze gevoelens niet vrij laten stromen, kan dit uiteindelijk ongezond zijn voor onze mentale gezondheid.


Je kunt je uren, dagen, weken, maanden gestresst of boos voelen. Maar anderen, wiens hersenen precies dezelfde fasen doorlopen, doen een wandelingetje of mediteren en zijn er vanaf. Als je jouw gedachten vanaf de zijlijn observeert en aanpakt, kun je die overactieve amygdala resetten om zo de balans in je brein te herstellen (het boek Overprikkeld Brein kan hierbij helpen) en veel emoties na 90 seconden de baas zijn.


Bekijk hieronder de uitleg van Dr. Jill Bolte Taylor zelf:

Breng anderen op de hoogte door dit artikel te delen via:


Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.


Volg ons via Facebook & Instagram.


Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.



lief zijn voor elkaar, roddelen, haters
6 februari 2025
Stop online haat en roddelen met de kracht van vriendelijkheid. Ontdek hoe lief zijn voor elkaar haters ontwapent en een positieve verandering brengt.
mombrain
25 december 2024
Veel vrouwen ervaren een mombrain: vergeetachtigheid en verstrooidheid door het moederschap. Ontdek waarom dit normaal is en wat je kunt doen om jouw mombrain te verlichten.
Ruzie in relatie, Ruzie met partner
18 december 2024
Leer hoe je ruzie in relatie oplost en voorkomt. Ontdek tips voor respectvolle communicatie en samen werken aan oplossingen bij ruzie met partner!
Show More

Deel dit artikel gemakkelijk via:

lief zijn voor elkaar, roddelen, haters
6 februari 2025
Stop online haat en roddelen met de kracht van vriendelijkheid. Ontdek hoe lief zijn voor elkaar haters ontwapent en een positieve verandering brengt.
mombrain
25 december 2024
Veel vrouwen ervaren een mombrain: vergeetachtigheid en verstrooidheid door het moederschap. Ontdek waarom dit normaal is en wat je kunt doen om jouw mombrain te verlichten.
Ruzie in relatie, Ruzie met partner
18 december 2024
Leer hoe je ruzie in relatie oplost en voorkomt. Ontdek tips voor respectvolle communicatie en samen werken aan oplossingen bij ruzie met partner!