Inside Out 2: Dé perfecte film voor ouders & kinderen om emoties beter te begrijpen

In een wereld waarin emoties vaak moeilijk te begrijpen en te communiceren zijn, biedt Inside Out 2 een verfrissende en inzichtelijke kijk op het innerlijke emotionele leven. Inside Out 2 (de nagesynchroniseerde Nederlandse versie heet Binnenstebuiten 2) is het vervolg op het baanbrekende Inside Out (Binnenstebuiten). De film neemt kijkers opnieuw mee op een reis door de complexe wereld van menselijke emoties. Maar waarom is deze film zo waardevol voor zowel ouders als kinderen? Hier volgen 5 redenen waarom Inside Out 2 (Binnenstebuiten 2) een must-see is voor gezinnen die willen leren over emotie beheer en emotionele intelligentie (van een puber). In dit artikel vind je alle emoties die een rol spelen in deze animatiefilm nog even op een rijtje en welke 10 thema's in het leven van een puber aan bod komen. Uiteraard vind je hier ook de Nederlandstalige trailer van Binnenstebuiten 2.

Voordat je verder leest nog even een korte inleiding waarover deze nieuwe Disney/Pixar film gaat: Inside Out 2 speelt zich af in het brein van het meisje Riley, waar de verschillende emoties proberen haar dagelijkse leven in goede banen te leiden. Maar wanneer Riley, inmiddels tiener, op ijshockeykamp gaat, dienen zich veel nieuwe emoties aan die voor veel complicaties zorgen.

5 Redenen waarom Inside Out 2 (Binnenstebuiten 2) een Must-See is voor Ouders en Kinderen

1. Inside Out 2 is toegankelijk voor alle leeftijden

Inside Out 2 slaagt erin om complexe emoties op een begrijpelijke en toegankelijke manier te presenteren voor kinderen, terwijl het ook diepere, meer complexe inzichten biedt voor volwassenen. Beide zullen gegarandeerd herkenbare taferelen tegenkomen. Dit maakt het een perfecte film om samen te kijken, waarbij ouders en kinderen na afloop kunnen discussiëren over wat ze hebben geleerd en gevoeld. Zowel wij, als onze dochter van 5 jaar, die nog lang geen tiener is, hebben van begin tot het einde geboeid gekeken.

2. Inside Out 2 is educatief zonder prekerig over te komen

Preken en de wijsneus uithangen, hoogst irritant en vooral als puber vind je dit vaak. Het goede nieuws is dat preken in Inside Out 2 niet voorkomen. De film biedt een educatieve ervaring zonder dat het voelt als een les. Door middel van boeiende personages en een meeslepend verhaal leren kinderen over verschillende emoties zoals vreugde, verdriet, angst, woede, jaloezie, onzekerheid en meer. Hoe deze emoties samenwerken en elkaar beïnvloeden zie je hier heel duidelijk naar voren koemen. In Inside Out leren kinderen zich eraan te herinneren dat ze meer dan goed zijn zoals ze zijn.

3. Inside Out 2 bevorderd de emotionele intelligentie

Inside Out 2 moedigt kinderen aan om hun eigen emoties te erkennen en te begrijpen, wat een cruciaal onderdeel is van emotionele intelligentie. Het helpt kinderen om te zien dat alle emoties, zelfs de negatieve, een belangrijke rol spelen in hun leven en bijdragen aan hun algehele welzijn. Ouders herinneren zich weer even hoe het ook alweer voelt om een puberend kind te zijn.

4. Inside Out 2 helpt bij het opbouwen van empathie

Door de ervaringen van de hoofdpersonages te volgen, kunnen kinderen leren om empathie te ontwikkelen. Ze zien hoe de emoties van anderen werken en leren om begrip en medeleven te tonen, wat essentiële vaardigheden zijn voor sociale interacties. Ze leren zich te verplaatsen in de hoofdpersonen en mee te voelen. Tegelijkertijd realiseren zij zich wellicht ook dat zij niet alleen zijn en andere (leeftijdsgenoten) zich af en toe ook onzeker voelen, schamen of jaloers voelen. Meer zelfacceptatie zou zodoende een fijne bijkomstigheid kunnen zijn.

5. Inside Out 2 creëert mogelijkheiden voor gesprekken

Inside Out 2 biedt een uitstekende springplank voor ouders om met hun kinderen te praten over hun eigen emoties en ervaringen. Dit kan helpen bij het openen van communicatiekanalen die essentieel zijn voor een gezonde ouder-kindrelatie. Ieder kind is uiteraard weer anders. De ene is wat praatgrager dan de ander, maar de humor die zij hebben gebruikt in deze animatiefilm biedt wellicht zelfs voor de meest gesloten pubers een openingetje.

Alle emoties in Inside Out 2 (Binnenstebuiten 2) op een rijtje

Hoofdrol speelster Riley Anderson had in Inside Out al kennis gemaakt met de basis emoties:

  • Vreugde (geel)
  • Verdriet (blauw)
  • Angst (paars)
  • Woede (rood)
  • Afkeer (groen)


In Inside Out 2 komen er bij de inmiddels 13-jarige RIley Anderson nieuwe en
complexere emoties bij. Dit zijn:

  • Onzekerheid (oranje) - in de Engelstalige versie is het Anxiety, wat ook vertaald als nervositeit
  • Jaloezie (cyaan)
  • Verveeld (indigo blauw)
  • Verlegenheid (roze)


Een emotie die heel af en toe voorzichtig van de partij mocht zijn:

  • Nostalgie (beige)

Deze 10 thema's komen aan bod in Inside Out 2 (Binnenstebuiten 2)

Inside Out 2 richt zich op het complexe en turbulente emotionele leven van een puber. Er komen verschillende gebieden aan bod:

  1. Zelfvertrouwen: Hoe zelfverzekerd ben je over jezelf en hoe stevig sta je in je schoenen om te doen wat voor jou goed voelt. Sluit je je liever aan bij populaire meningen en personen of durf je te zijn wie je diep van binnen bent.
  2. Prestaties en omgaan met faalangst: De druk om te presteren, omgaan met belangrijke toetsmomenten of wedstrijden, en het vinden van een balans tussen ontspanning en presteren, maar ook meer over fouten maken, faalangst en paniekaanvallen.
  3. Vriendschap: Hoe belangrijk zijn je vrienden? Wat maakt iemand een goede vriend of vriendin? Hoe maak je nieuwe vrienden? Hoe bewaak je oude/bestaande vriendschappen?
  4. Familiebanden: De dynamiek en relaties binnen het gezin en het zoeken naar onafhankelijkheid.
  5. Identiteitsvorming: Zelfontdekking, het zoeken naar eigen waarden en overtuigingen, en het vormen van een eigen identiteit los van het gezin.
  6. Toekomstplannen: Denken over de toekomst, het maken van keuzes die van invloed zijn op jouw prestaties en en de zorgen en onzekerheden die daarmee gepaard gaan.
  7. Peer pressure: Druk van leeftijdsgenoten of oudere kinderen om erbij te horen, en het omgaan met groepsdruk.
  8. Lichamelijke veranderingen: Omgaan met de fysieke veranderingen van de puberteit en de bijbehorende emoties en onzekerheden.
  9. Mentale gezondheid: Besef en beheer van stress, angst, depressie, en andere mentale gezondheidsuitdagingen die vaak voorkomen in de puberteit.
  10. Hobby's en passies: Het ontdekken en ontwikkelen van persoonlijke interesses en talenten..


Deze thema's zijn cruciaal in het leven van een puber en worden op een treffende en toegankelijke manier in de film worden verkend om een realistisch en compleet beeld te geven van het emotionele leven van een jongere.

Conclusie en Recensie

Persoonlijk vind ik dat de uitvoering van deze Disney/Pixar film uitermate goed in elkaar zit. Net als in het eerste deel is Inside Out 2 een hartverwarmende en humorvolle film met heel herkenbare situaties voor zowel jong als oud. Het is zeer geloofwaardig en realistisch, inclusief het pukkeltje op de kin wat ik een geweldig detail vind! Ik hoop dat er een volgende deel komt en dat deze niet nog negen jaar op zich laat wachten, want deze film is zonder overdrijven, een van mijn nieuwe favoriete animatiefilms. Kun je ook niet genoeg krijgen van de film dan kun je het tevens bestellen als boekje en voor grotere kinderen als leesboek (beide Engelstalig).

Tot slot sluiten we dit artikel graag af met de
Nederlandstalige trailer van deze film (Binnenstebuiten 2) die in Nederland vanaf 17 juli 2024 in de bioscoop te zien is. Op Curacao en in Amerika draait de film al vanaf 14 juni in de bioscoop. De film bracht in het openingsweekend alleen al 155 miljoen op: de beste opening van 2024 en de op één na beste opening van een animatiefilm ooit! Ga jij 'm ook bekijken met de kinderen?

Breng anderen op de hoogte door dit artikel te delen via:


Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.


Volg ons via Facebook & Instagram.


Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.



lief zijn voor elkaar, roddelen, haters
6 februari 2025
Stop online haat en roddelen met de kracht van vriendelijkheid. Ontdek hoe lief zijn voor elkaar haters ontwapent en een positieve verandering brengt.
mombrain
25 december 2024
Veel vrouwen ervaren een mombrain: vergeetachtigheid en verstrooidheid door het moederschap. Ontdek waarom dit normaal is en wat je kunt doen om jouw mombrain te verlichten.
Ruzie in relatie, Ruzie met partner
18 december 2024
Leer hoe je ruzie in relatie oplost en voorkomt. Ontdek tips voor respectvolle communicatie en samen werken aan oplossingen bij ruzie met partner!
Show More

Deel dit artikel gemakkelijk via:

lief zijn voor elkaar, roddelen, haters
6 februari 2025
Stop online haat en roddelen met de kracht van vriendelijkheid. Ontdek hoe lief zijn voor elkaar haters ontwapent en een positieve verandering brengt.
mombrain
25 december 2024
Veel vrouwen ervaren een mombrain: vergeetachtigheid en verstrooidheid door het moederschap. Ontdek waarom dit normaal is en wat je kunt doen om jouw mombrain te verlichten.
Ruzie in relatie, Ruzie met partner
18 december 2024
Leer hoe je ruzie in relatie oplost en voorkomt. Ontdek tips voor respectvolle communicatie en samen werken aan oplossingen bij ruzie met partner!