Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.
Iedereen piekert weleens. Het is iets heel normaals wat je hersenen doen wanneer er iets heeft plaats gevonden of mogelijk kan gaan plaatsvinden of bij het nagaan van beweegredenen van anderen. Piekeren en overdenken wordt pas een probleem als je je gespannen gaat voelen of gezondheidsklachten ervaart, zoals een hoge bloeddruk, vermoeidheid, stijve spieren.
Wanneer je piekert over het vele piekeren. Wanneer piekeren eindeloos piekeren wordt zonder oplossing, wanneer het analyseren, over analyseren wordt en de scenario's meer weg hebben van doemdenken en beren op de weg zien wordt, is het misschien tijd om te stoppen met piekeren. Overthinking of overdenken en piekeren is namelijk topsport voor je brein en je lijf. Niet bepaald het goede soort topsport. Het kost je veel tijd en energie en levert je waarschijnlijk voornamelijk stress, grijze haren, slapeloosheid en misschien zelfs angst of een burn-out op. Met onderstaande tips, leer je grip op je gedachtes en
emoties te krijgen en te leren loslaten.
Probeer naast je neer te leggen waar je over nadenkt. Laat het los. Zet het op een wolkje in je gedachten en laat het langzaam voorbij gaan. Ga pas nadenken over problemen als ze zich daadwerkelijk aandienen en vertrouw op je improvisatievermogen en creativiteit om op dat moment om te gaan met het probleem. Op sommige zaken heb je geen controle. Loslaten is dan het meest logische om te doen. Probeer te realiseren dat piekeren het oplossen van je problemen juist in de weg staat in plaats dat het iets bijdraagt.
Je hoofd leegmaken is soms moeilijk, maar onderzoek wijst uit dat je hiervoor het beste de natuur in kunt gaan.
Plan een uitje, maak een fijne boswandeling. Wandel aan zee. Probeer de 5-4-3-2-1 techniek toe te passen.
Kijk om je heen en registreer vijf dingen die je ziet.
Luister naar je omgeving en benoem vier dingen die je hoort.
Richt je aandacht op je lichaam en ga na welke drie dingen je voelt.
Ga vervolgens na welke twee dingen je ruikt.
Tot slot, benoem je één ding dat je proeft.
Bezig zijn met andere dingen, waaronder je ademhaling, kan je helpen om minder te piekeren. Een aantal keer diep in en uitademen kan je al een stuk rustiger maken. Je hebt er meditatie apps voor die je ermee kunnen helpen. Smartwatches die je begeleiden of je kunt zelf In en uitademen. Net zo lang tot je gekalmeerd bent en het weer stil wordt in je hoofd.
Het kan helpen om constructieve en helpende gedachten los te laten op jouw gepieker. Deze zijn veel positiever. Je kunt ze ook bij je dragen zodat je er weer even aan herinnert kan worden, als je het nodig hebt. Met helpende gedachten, leer je meer vertrouwen op jezelf en op jouw kwaliteiten en angsten de baas te zijn. Helpende gedachten zijn ook geschikt als spelletje voor kinderen.
Onderneem iets creatiefs of sportiefs om je gedachten te verzetten en te stoppen met piekeren. Zoek een leuke sport om te beoefenen of ga wandelen of tuinieren. Lees een
goed boek of doe een legpuzzel. Zoek je heil in creatieve uitspattingen zoals kleurplaten voor volwassenen, schilderen of pottenbakken. Of zoek een leuke workshop of cursus zoals handletteren of een schilderen. Een leuke afleiding zoeken of jezelf verliezen in een nieuw (creatief) project kan je helpen om alle
negatieve gedachten naast je neer te leggen.
Aarzel niet om
professionele hulp in te schakelen als je er zelf even niet meer uit komt. Je bent niet zwak. Het getuigt juist van heel veel kracht als je hulp durft te zoeken.
Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.