Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.
Overprikkeling, ofwel overprikkeldheid, is een veelvoorkomend probleem bij veel mensen. Het ontstaat wanneer je zenuwstelsel (de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen die zich in het lichaam bevinden) te veel informatie te verwerken krijgt en hierdoor overbelast raakt. Het kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en angstgevoelens. Gelukkig zijn er effectieve manieren om overprikkeling te verminderen en jezelf weer in balans te brengen.
Overprikkeling is een reactie van je zenuwstelsel op een teveel aan informatie. Dit kan zowel externe prikkels zijn, zoals geluid, licht en geur, als interne prikkels, zoals emoties en gedachten. Als je brein overprikkeld raakt, kun je je overweldigd voelen en moeite hebben om je te concentreren. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, en angstgevoelens.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om overprikkeling te verminderen en jezelf weer in balans te brengen. Hieronder vind je een aantal tips:
Het is belangrijk om regelmatig rustmomenten in te lassen als je overprikkeldheid voelt opkomen. Dit kan bijvoorbeeld door even te mediteren, te wandelen in de natuur, of een boek te lezen. Door rustmomenten in te lassen, geef je je zenuwstelsel de kans om tot rust te komen en te herstellen.
Als je je overprikkeld voelt is het goed om zoveel mogelijk prikkels proberen te vermijden die je overweldigen. Dit kan bijvoorbeeld door het verminderen van het aantal sociale activiteiten dat je onderneemt, het uitschakelen van elektronische apparaten en het verminderen van het gebruik van social media. Door je prikkels te beperken, geef je je zenuwstelsel de kans om te herstellen.
Een rustige omgeving kan bijdragen aan het verminderen van overprikkeling. Zorg ervoor dat je omgeving rustig is en vrij van afleiding. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor een opgeruimde werkomgeving, de natuur op te zoeken, het uitschakelen van elektronische apparaten, en het creëren van een rustgevende slaapkamer en woning. Minimalisme in huis kan ook bijdragen, want je brein kan ook overprikkeld raken door teveel spullen.
Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen als je je overprikkeld voelt. Dit kan bijvoorbeeld door een ontspannende activiteit te doen, zoals yoga, wandelen, mindfulness-oefeningen of het luisteren naar muziek. Door tijd voor jezelf te nemen, geef je je zenuwstelsel de kans om te herstellen en te ontspannen.
Als je last hebt van overprikkeling en het je echt in de weg staat en de bovenstaande tips niet helpen, kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken. Een therapeut en een burnout coach, kan je helpen om te leren omgaan met overprikkeling en je weer in balans te brengen.
Het is misschien een geruststellende gedachte om te weten dat er verschillende manieren zijn om overprikkeling te begrijpen en te overwinnen. Of je nu mindfulness-oefeningen wilt proberen, je leefomgeving wilt aanpassen, rustiger aan wil doen, meer tijd voor jezelf wilt nemen of professionele hulp wilt zoeken, onthoud dat er altijd hoop is op een leven met meer balans en minder stress. We hopen dat de tips en inzichten die we hebben gedeeld, je zullen helpen om overprikkeling effectief aan te pakken en een gezonder, gelukkiger leven te leiden.
Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.