Mom guilt verminderen: dat vervelende schuldgevoel loslaten in 5 stappen

Moeder zijn kan een ongelooflijk verrijkende ervaring zijn, maar laten we eerlijk zijn: het kan ook gepaard gaan met schuldgevoelens die moeilijk los te laten zijn. Mom guilt is een veelbesproken onderwerp onder moeders, en als je je schuldig voelt over tijd voor jezelf, je werk of keuzes voor je eigen geluk, weet dan dat je niet alleen bent. Zelf worstel ik hier ook regelmatig mee, en het heeft me geholpen om te begrijpen waarom dit schuldgevoel opkomt en hoe ik het schuldgevoel loslaten kan. Bekijk wat mom guilt inhoudt en waar het vandaan komt, waarom het niet helpt, en hoe je er stap voor stap mee om kunt leren gaan.

Wat is Mom guilt en waarom voelen we dit schuldgevoel?

Mom guilt ontstaat wanneer je als moeder het gevoel hebt dat je tekortschiet, bijvoorbeeld door tijd voor jezelf te nemen, te werken of simpelweg te streven naar je eigen geluk. Een studie van The Ohio State University toonde aan dat ongeveer 75% van de moeders zich regelmatig schuldig voelt over beslissingen in de opvoeding, of over tijd die ze niet aan hun kinderen besteden. Deze schuldgevoelens komen vaak voort uit zowel maatschappelijke als persoonlijke verwachtingen.

Maatschappelijke druk en perfectie-idealen

De maatschappij, media en zelfs social media dragen vaak bij aan het schuldgevoel van moeders. Perfecte plaatjes van het “ultieme moederschap” kunnen ervoor zorgen dat je gaat vergelijken en je afvraagt of je het allemaal wel genoeg doet. De onrealistische verwachtingen maken dat moeders zich constant moeten bewijzen, wat schuldgevoel in de hand werkt. Ben je je mom guilt liever kwijt dan rijk? Volg dan bijvoorbeeld deze mama's die regelmatig tijd voor hun zelf inplannen, voor leuke hobby's en er van houden om af en toe in de lampen te hangen. We delen dit overigens niet om jezelf hiermee te vergelijken of dat je zelf a la minuut aan de wijn moet, maar meer ter inspiratie:

Interne verwachtingen en zelfkritiek

Naast externe druk leggen veel moeders zichzelf ook hoge verwachtingen op. Veel moeders streven naar het ideale plaatje van een altijd aanwezige, geduldige en onbaatzuchtige moeder. Dit leidt tot zelfkritiek wanneer je niet aan deze hoge normen voldoet. Je hersenen reageren hier fysiologisch op door cortisol en adrenaline vrij te maken – stresshormonen die je extra gevoelig maken voor gevoelens van falen of tekortschieten.

Waarom schuldgevoel niet helpt

Hoewel mom guilt in eerste instantie misschien onschuldig lijkt, heeft het eigenlijk weinig nut. Onderzoek wijst uit dat een constant schuldgevoel negatieve gevolgen kan hebben voor je mentale welzijn en dat van je gezin. Volgens psychologen kan moederlijk schuldgevoel je welzijn verminderen en leiden tot burn-out en angst.

  1. Schuldgevoel en Zelfzorg
    Schuldgevoel maakt het moeilijk om
    tijd voor jezelf te nemen. Het leidt tot chronische stress, wat je mentale en fysieke gezondheid ondermijnt. Hierdoor ben je minder in staat om volledig aanwezig en energiek voor je kinderen te zijn.
  2. Schuldgevoel en de impact op kinderen
    Kinderen voelen het wanneer hun moeder gestrest of oververmoeid is. Uit een studie gepubliceerd in het
    Journal of Family Psychology bleek dat kinderen van moeders met veel schuldgevoelens meer kans hebben om zelf angstig of onzeker te worden. Kinderen profiteren juist van een gelukkige, gebalanceerde moeder, en niet van een moeder die zichzelf constant tekort voelt schieten.
  3. Balans in plaats van perfectie
    Door balans na te streven in plaats van perfectie, kun je meer ontspannen in het
    moederschap staan. Niemand is perfect, en dat hoeven we ook niet te zijn. Het helpt om de focus te leggen op wat écht belangrijk is voor jou en je gezin. Unleash the mom guilt!

Je schuldgevoel loslaten met deze 5 praktische tips

Er zijn gelukkig manieren om met je schuldgevoelens om te gaan en dit stap voor stap los te laten:

  1. Geef jezelf toestemming om fouten te maken
    Niemand is perfect, en ook jij
    mag fouten maken. Geef jezelf de ruimte om te leren en te groeien zonder direct kritiek te hebben op jezelf. Herinner jezelf eraan dat je een mens bent, geen superheld.

  2. Beoefen dankbaarheid voor jezelf
    Studies tonen aan dat dankbaarheid je mentale gezondheid verbetert. Maak er een gewoonte van om elke dag drie dingen op te schrijven waar je als moeder trots op bent. Dit helpt om je
    zelfvertrouwen te versterken en het schuldgevoel te verminderen.

  3. Creëer tijd voor jezelf zonder schuldgevoel
    Tijd voor jezelf is geen luxe, maar een noodzaak. Een gelukkige, ontspannen moeder is beter in staat om er voor haar kinderen te zijn. Maak van
    zelfzorg een prioriteit en zie het als iets dat uiteindelijk ook je gezin ten goede komt.

  4. Stel gezonde grenzen
    Een van de belangrijkste vaardigheden voor moeders is het leren stellen van grenzen. Durf “nee” te zeggen tegen verplichtingen die je overbelasten. Grenzen stellen zorgt ervoor dat je energie behoudt en ruimte maakt voor zaken die er echt toe doen.

  5. Praat erover met andere moeders
    Je bent niet de enige die met
    mom guilt worstelt. Door je ervaringen te delen met andere moeders, kun je steun en begrip vinden. Samen kun je leren om minder kritisch te zijn op jezelf en elkaar.
Mom guilt verminderen: dat vervelende schuldgevoel loslaten in 5 stappen

Vaker kiezen voor eigen geluk en wat het voor je kinderen betekent

Veel moeders vinden het lastig om keuzes voor zichzelf te maken, maar een gelukkige moeder heeft een positief effect op het hele gezin. Als je voor je eigen geluk kiest, geef je je kinderen het goede voorbeeld dat zelfzorg belangrijk is. Kinderen leren door jou dat je ook van jezelf mag houden en dat het oké is om tijd voor jezelf te nemen.

Het positieve effect van een gelukkige moeder

Uit onderzoek blijkt dat kinderen met gelukkige moeders zelf ook veerkrachtiger en gelukkiger zijn. Zelfzorg draagt niet alleen bij aan jouw welzijn, maar ook aan dat van je kinderen. Door tijd voor jezelf te nemen, geef je hen een moeder die beter in balans is en meer geduld heeft.

Doorbreek de cyclus van schuldgevoel

Veel moeders krijgen schuldgevoel van huis uit mee. Het doorbreken van deze cyclus helpt niet alleen jou, maar ook toekomstige generaties. Als je leert om jezelf tijd en ruimte te gunnen, geef je dit voorbeeld ook door aan je kinderen. Jong geleerd is oud gedaan!

Mom guilt verminderen: dat vervelende schuldgevoel loslaten in 5 stappen

Conclusie

Mom guilt is samenvattend dus iets waar veel moeders mee worstelen, en ik ben er zelf ook niet vrij van. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit schuldgevoel vaak meer kwaad doet dan goed. Door jezelf toestemming te geven om fouten te maken, dankbaarheid voor jezelf te beoefenen en grenzen te stellen, kun je meer balans en rust vinden in het moederschap. Kies regelmatig voor je eigen geluk, want een gelukkige moeder is een waardevol voorbeeld voor haar kinderen. Je bent niet alleen, en er zijn altijd stappen die je kunt zetten om dit schuldgevoel los te laten en met meer voldoening te leven.

Breng anderen op de hoogte door dit artikel te delen via:


Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.


Volg ons via Facebook & Instagram.


Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.



lief zijn voor elkaar, roddelen, haters
6 februari 2025
Stop online haat en roddelen met de kracht van vriendelijkheid. Ontdek hoe lief zijn voor elkaar haters ontwapent en een positieve verandering brengt.
mombrain
25 december 2024
Veel vrouwen ervaren een mombrain: vergeetachtigheid en verstrooidheid door het moederschap. Ontdek waarom dit normaal is en wat je kunt doen om jouw mombrain te verlichten.
Ruzie in relatie, Ruzie met partner
18 december 2024
Leer hoe je ruzie in relatie oplost en voorkomt. Ontdek tips voor respectvolle communicatie en samen werken aan oplossingen bij ruzie met partner!
Show More

Deel dit artikel gemakkelijk via:

lief zijn voor elkaar, roddelen, haters
6 februari 2025
Stop online haat en roddelen met de kracht van vriendelijkheid. Ontdek hoe lief zijn voor elkaar haters ontwapent en een positieve verandering brengt.
mombrain
25 december 2024
Veel vrouwen ervaren een mombrain: vergeetachtigheid en verstrooidheid door het moederschap. Ontdek waarom dit normaal is en wat je kunt doen om jouw mombrain te verlichten.
Ruzie in relatie, Ruzie met partner
18 december 2024
Leer hoe je ruzie in relatie oplost en voorkomt. Ontdek tips voor respectvolle communicatie en samen werken aan oplossingen bij ruzie met partner!