Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.
Positief denken wordt vaak gezien als de sleutel tot geluk en succes. Maar wat gebeurt er als die positieve instelling té ver wordt doorgevoerd en negatieve emoties geen ruimte meer krijgen? Dat fenomeen noemen we toxic positivity. Hoewel goedbedoeld, kan toxic positivity schadelijk zijn voor mentale gezondheid en relaties. In dit artikel ontdek je wat toxic positivity precies is, waarom het problematisch kan zijn, hoe je het herkent, en wat je kunt doen om balans te vinden tussen positief denken en emotionele authenticiteit.
Toxic positivity is de overmatige nadruk op positief denken, waarbij
negatieve emoties en ervaringen worden gebagatelliseerd of volledig genegeerd. Het idee achter toxic positivity is dat iedereen altijd optimistisch en positief moet blijven, ongeacht de omstandigheden. Terwijl een positieve instelling voordelen heeft, kan het forceren van positiviteit ertoe leiden dat we ons eigen of andermans leed minimaliseren.
Voorbeelden van toxic positivity zijn uitspraken als:
Hoewel deze uitspraken goed bedoeld zijn, missen ze vaak het vermogen om echte steun te bieden aan iemand die pijn of teleurstelling ervaart. Toxic positivity houdt geen rekening met het feit dat
negatieve emoties normaal en soms zelfs noodzakelijk zijn om met moeilijke situaties om te gaan.
Toxic positivity kan zowel emotionele als mentale schade veroorzaken. Hier zijn enkele redenen waarom:
Toxic positivity kan subtiel zijn en wordt vaak niet herkend omdat het vaak vermomd is als goedbedoelde aanmoediging. Hier zijn enkele tekenen:
Positief denken hoeft niet per definitie giftig te zijn. Er is een verschil tussen gezond optimisme en toxic positivity.
Gezond optimisme erkent negatieve emoties en houdt ruimte voor gevoelens zoals verdriet en boosheid. In plaats van problemen te vermijden, zoekt het naar constructieve oplossingen:
Hoewel een hoog EQ gezond optimisme kan ondersteunen, kan iedereen, ongeacht EQ, leren om emoties te erkennen en een positief perspectief aan te houden. Het draait vooral om het ontwikkelen van een bewustere houding tegenover emoties en het vermogen om realistisch te blijven, wat voor iedereen haalbaar is met oefening en zelfreflectie.
Toxic positivity kan ook naar kinderen toe schadelijk zijn, omdat het hen leert dat alleen positieve emoties acceptabel zijn. Wanneer kinderen worden aangemoedigd om “gewoon blij” te zijn of wordt gezegd “niet zo te piekeren,” kunnen ze het gevoel krijgen dat hun verdriet, frustratie of boosheid niet geuit mag worden. Dit kan hen onzeker maken over hun gevoelens en hen leren emoties te onderdrukken. Het is juist belangrijk om kinderen de ruimte te geven hun emoties te verkennen en te uiten. Door open te staan voor al hun gevoelens en te laten zien dat verdriet en boosheid normaal zijn, leren kinderen om hun emoties gezond te verwerken en bouwen ze emotionele veerkracht op.
Al kun je er soms wellicht agressieve neigingen van krijgen, is zo'n toxic opmerking niet altijd slecht bedoelt. Wil je een gezonde balans vinden tussen positief denken en emotionele authenticiteit? Hier zijn enkele praktische tips:
Toxic positivity vermijden betekent niet dat je negatief moet zijn, maar dat je jezelf toestaat om alle emoties, zowel positief als negatief, te voelen. Positief denken is krachtig, zolang het op een authentieke manier gebeurt. Door balans te vinden tussen positiviteit en realisme, creëer je ruimte voor gezonde verwerking, groei en empathie in je relaties.
Het erkennen van al je emoties, ook de moeilijke, is een essentieel onderdeel van persoonlijke groei en een gezonde mindset. Dus, omarm je emoties zoals ze komen, en geef jezelf de ruimte om te voelen wat je moet voelen; dat is de meest authentieke en gezonde manier van positief denken.
Lees hier meer tips. Download hier jouw gratis affirmatie kleurplaat.
Volg ons via Facebook & Instagram.
Dit prentenboek stimuleert een positieve mindset bij kinderen van 0 tot 10 jaar.